За даними дослідження¹ середній глікемічний індекс однакового білого хліба (у кількості 100 г) здатний змінюватись в кордоні від 47 до 77 одиниць — фактично це дозволяє зарахувати продукт до всіх трьох категорій (з низьким ГІ, із середнім та з високим).Aug 24, 2021

У складі будь-якого хліба знаходяться швидкі вуглеводи з різним глікемічним індексом. Так, у різному борошні цей індекс різний. І найвищий він у борошні вищого гатунку – 85, а найвищий низький – у житньому борошні – 45.

Глікемічний індекс бананів низький – 51, але залежить від ступеня зрілості банана. У частково-зеленого банана глікемічний індекс нижче – близько 42, у стиглого з коричневими плямами – близько 48. Пам'ятайте, що середній глікемічний індекс – 55 і вище.

По суті, низьким глікемічним індекс мають продукти, що містять складні вуглеводи – більшість круп (гречка, кіноа, булгур), насіння, горіхи, а також зелені овочі. Фрукти, хоч і мають низький глікемічний індекс, але все ж таки підвищують рівень інсуліну в крові, що небезпечно для діабетиків.