У великих яйцях більше води та менше поживних речовин, їх несуть вже літні кури. Яйця другої та третьої категорій народ розкуповує неохоче, а дарма: такі яйця якраз несуть наймолодші курочки, і вони дуже смачні. Найбільш збалансовані за складом – яйця першої категорії.
Перед вами на полицях, як завжди, три найбільш поширені категорії курячих яєць: друга категорія їдальня – найдешевша; перша категорія їдальня — дещо дорожча; добірне столове яйце – ще дорожче. Інші категорії у нас зустрічаються рідше і далеко не скрізь.
«С2» – 2-а категорія, вагою 45-54,9 г; «З 1» – Ще більше, 55-64,9 г; «ЗІ» – добірні, вагою 65-74,9 г; «СВ» – найвища категорія вагою понад 75 грам.
Отже, яйця бувають категорій Д чи З. Д – Дієтичні, термін зберігання яких не більше семи днів. С — їдальня, яка може «протриматися», не зіпсувавшись, 25 діб. Виходить, корисніше та свіжіше яйця категорії Д.