Оптимальний розмір пельменів – середній: 12-15 г. Якщо пельмені ручного ліплення – на упаковці так і буде написано, якщо не написано нічого – значить, за замовчуванням пельмені «машинні». Деякі виробники роблять пельмені близько 5 г, у яких важко «розкушувати» начинку: такі малюки багато хто купує як галушки для супу.

Найбільш зручні для поїдання пельмені виходять за діаметрі тестової заготівлі 55-60 мм.

Найкращі м'ясні пельмені випускаються під категорією "Б" – у них м'яса має бути 60-80 відсотків. Вони ж і самі дорогі – понад 250 рублів за кг. Пельмені "В" коштують трохи дешевше – 200-220 рублів, але і м'яса в них менше – від 40 до 60 відсотків.

Так, у Сибіру пельмені готувалися з незвичною нам м'ясною начинкою – ведмежатиною чи м'ясом інших диких тварин. Саме головне властивість пельменів – Дуже тонка оболонка з тіста.