Щоб кваліфікуватися як Tradizionale, бальзамічний оцет повинен мати віком понад 12 років і не мати у своєму складі жодних інших інгредієнтів, крім виноградного сусла. Колір етикетки вкаже терміни витримки оцту: червоний колір означає 12 років, срібний — 18 років, а золото — 25 років.
Бальзамічний оцет виготовляється із виноградного сусла. Свіжий сік винограду (як правило світлих сортів) уварюють до консистенції густого сиропу. У дешеві варіанти бальзаміко додають винний оцет. Потім бальзамік витримується.
Бальзамічний соус має більш м'який і солодкий смак, в відмінність від бальзамічного оцту із Модени IGP. Бальзамічний соус виготовляють із 100% виноградного сусла (сорту винограду Ламбруско Граспаросса Кастельветро і Требб'яно), соус витримують у дерев'яних бочках.