З молока кобилиць у степах Євразії скотарі-кочівники ще в незапам'ятні часи навчилися робити кумис. Освіжаючі, лікувальні, тонізуючі властивості цього напій підтверджено численними науковими дослідженнями.

Він добрий при обмінних порушеннях, запобігає застуді, сприяє лікуванню онкологічних захворювань, підвищує потенцію, прискорює процеси регенерації, уповільнює старіння.

Молоко утворюється зі складових частин крові, що проходить через вим'я кобилиці. Необхідна кількість крові для синтезації одного кілограма (за іншими даними – одного літра) молока становить близько 500 літрів.

За один удий кобила дає від 1,5 до 2 літрів молока. За день від кількох коней виходить 25 – 50 літрів. Жирність молока – 1%, влітку всього 0,5%. Якщо коров'яче молоко багате білком казеїном, то в кобилем молоці міститься білок альбумін.