Для більш тривалих походів вибирайте ножі, які легко підточити у польових умовах. Такі ножі виробляються, як правило, зі сталі, прожареної до твердості 58-60 HRC. Бажано вибирати ніж, який можна наточити за допомогою керамічного чи сталевого мусату – цей спосіб заточування щадить сталь.
Взагалі ж ножі для походу зазвичай виготовляються з легованих прокатних (з добавками корисних елементів) сталей твердістю в районі 54 – 57 HRC (шкала твердості), краще брати високолеговані, щоб вони не піддавалися корозії в складних умовах експлуатації, попросту не іржавіли.
Складаний ніж будь-якої конфігурації, з мечем менше 15 см, можна, можливо вільно, і законно носити з собою.
Серед певних моделей ідеальними за співвідношенням ціна/якість/функціонал є французька ніж Opinel №8 VRI з довжиною леза 85 мм та швейцарський Victorinox Climber (крім самого леза має ще 13 інструментів). Основна перевага нескладного ножа – Надійність.