Для вологої та ніжної випічки рекомендується купувати алкалізований какао-порошок з високим вмістом жиру.
Він має бути коричневого або шоколадно-бронзового кольору. Якщо відтінок занадто світлий, значить, какао розбавили домішками, і краще від нього відмовитись. Помел має бути рівним, дрібним, а при його розтиранні пальці повинні відчувати легку маслянистість, без крупинок. Оптимальна жирність какао-порошка – 14-17%.
Експерти «Росконтролю» протестували какао-порошок найбільш популярних у росіян марок. У лабораторії потрапили «Червоний Жовтень/Золотий ярлик», «Фаворит», «Роял Преміум», «Росія щедра душа/Російський», «Золотий якір» та Globus. Найкращі оцінки отримали «Роял Преміум» та Globus.
Чим вище алкалізація, тим темніший і насичений колір підсумкового продукту. Навіть при випіканні алкалізований продукт має перевагу – він більш стійкий до високих температур, отже, у готових виробах з ним колір та аромат шоколаду залишаться більш насиченими.