Як завжди уявляють портвейн: червоний, міцний, дуже солодкий. Одне тут справді — це те, що портвейн міцний. А ось із кольором помилочка виходить. Портвейн буває і рожевий, і білий, і червоний., само собою.

Існують такі класифікації та стилі португальського напою:

  • Ruby (рубіновий)
  • Tawny (рудуватий)
  • White (білий)
  • Vintage.
  • Late Bottled Vintage (LBV)

Майстри-винороби з'єднують не менше 15 різновидів портвейну, що відрізняються за якістю та терміном витримки. Так напій набуває унікального букету. Потім його відправляють на розлив. Одна частина вина продовжує «дорослішати» у пляшках, а інша вирушає у продаж.

З них запам'ятати варто лише п'ять: турига насьонал (кращий сорт), турига франка, тинта барока, тинта роріш (він же темпранільо) та тинта као («червоний собака»). Хоча існують портвейни і білі, і рожеві, але, як кажуть у долині Дору, «портвейн має бути червоним».