Кухарям, випускникам коледжів надається третя категорія. З нею можна йти в помічники кухаря, поступово дослужитися до сушефа правої руки шеф-кухаря, і нарешті, до самого шеф-кухаря. Шеф-кухар, це вже 5-6 розрядів.

буд. 3Кухар третього розряду готує найскладніші страви: варить каші, яйця, відварює крупи, овочі, м'ясо, рибу, смажить котлети, робить бутерброди, видає готові страви. 4 – Кухар готує страви середньої складності: салати, бульйони, супи, другі страви.

Перший розряд присвоюється студенту училища чи технікуму відразу після успішно складених іспитів. Другий, третій, четвертий та п'ятий розряди вимагають відповідного досвіду, а також постійного проходження додаткових курсів підвищення кваліфікації.

3 розряд. Кухар цього розряду займається приготуванням найпростіших страв: варить каші, яйця, відварює овочі, смажить котлети, робить бутерброди, займається видачею готових страв. 4 розряд. Кухар займається приготуванням страв середньої складності: салати, бульйони, супи, другі страви.