Для приготування шоколадного фондю підійде будь-який вид шоколаду. Найчастіше використовується молочний шоколад, любителі більш глибокого смаку вибирають чорний шоколад, а любителі солодкого готують фондю на білому шоколаді..

Масло використовуйте тільки м'яке – у цьому випадку тісто буде однорідним, тому виріб добре пропечеться. Шоколад краще брати гіркий, з високим відсотком какао, оскільки він вважається натуральнішим, а десерти з ним відрізняються витонченим смаком.

Тому найкращим заслужено вважається темний шоколад (інші найчастіше використовувані назви – гіркий чи чорний), у якому частка перероблених какао-бобів сягає 70%.

Шматочки бісквіту або кексу відмінно поєднуються із солодким фондю. Можна подати круасани, банановий хліб, мафіни, пончики або чуррос. Як відомо, м'які повітряні подушечки маршмеллоу відмінно доповнюють напої з какао. Але цей ніжний зефір так само смачно мачати у гаряче шоколадне фондю.