Вегетаційний період, залежно від сорту, становить 60-110 днів. У вирощуванні ячмінь менш вибагливий, ніж інші злаки. Насіння може проростати при температурі від +1 до +3 °C, а визрівати при +18 °C. Швидкостиглі сорти вирощуються далеко на півночі та високо в горах (до 4500 м).

Сім'ядолі проростків гороху, ячменю, пшениці, дуба, ліщини залишаються у ґрунті. Для них характерний підземний спосіб проростання.

Відбувається при забезпеченості вологою та киснем, відповідному температурному та світловому режимі. В процесі проростання підвищується обмін речовин у зародку та ендоспермі; насіння набухає у воді, крохмаль, жири та білки розпадаються на цукор, жирні кислоти та амінокислоти.

Час від посіву до появи сходів залежить від агротехніки, вологості та температури ґрунту. Тривалість цього періоду може коливатися від 5 днів до 2-3 тижнів. Глибока загортання насіння та ґрунтова кірка шкідливо відбиваються на схожості ячменю: якщо в грунті мало кисню, насіння може загинути