Перший трофічний рівень утворюють продуценти – автотрофні організми.

Харчовий ланцюжок починається на рівні 1 – На ньому знаходяться продуценти, такі як рослини. на рівні 2 знаходяться травоїдні тварини, які харчуються продуцентами. Плотоядні тварини знаходяться на рівні 3. Іноді харчовий ланцюг закінчується надхижаками, які знаходяться на трофічних рівнях 4 чи 5.

Так було виявлено, що в середньому люди отримують 80% своїх щоденних калорій із рослин та 20% з м'яса та риби, згідно з результатами дослідження у 2013 році. Це ставить нас трофічний рівень 2,21 (десь між анчоусами та свинями). Але трофічні рівні людей різняться у всьому світі.

3-й трофічний рівень утворюють консументи, які поїдають рослиноїдних тварин І порядку, вони називаються консументами ІІ порядку, або вторинними консументами, або первинними хижаками (грецькі тварини-хижаки).