Нерідко «послуги» вже включені у суму рахунку у вигляді 5-15 %. У закладах громадського харчування розмір чайових залежить від націнної категорії, зазвичай у межах 10%, при цьому деякі заклади також включають чайові до рахунку. Працівникам сфери візництва (таксистам) чайові давати не заведено.

В Росії чайові зазвичай становлять 5-10%. Щоправда, доплачувати офіціантам, таксистам, кур'єрам та іншим представникам сфери послуг понад чека вважають за потрібне не всі клієнти. Так, офіціантам та барменам регулярно залишають чайові 39% росіян, а спеціалістам зі сфери побутових послуг — і того менше, лише 25%.

Фахівці з етикету вважають, що в кафе чи ресторані офіціанту завжди прийнято залишати чайові, якщо вони не включені в рахунок. "У Росії стандартний розмір чайових – 10%. Найчастіше вони діляться між персоналом ресторану, а не дістаються лише одному офіціанту".

США – мабуть, єдина країна, де чайові є обов'язком клієнтів. У ресторанах їх розмір прописується в чеку та додається до загальної суми. Менше 10% тут ніхто не залишає. Нормальним вважається 15–20%.