У класичній сметані відсоток жирності становить від 20% до 34%. У неї пастоподібна і густіша консистенція. Така сметана є оптимальною для кондитерської справи — за кілька хвилин можна збити крем. Жирна – це сметана з відсотком жирності від 30% до 48%.

Для дієтичного харчування та людей з надмірною вагою краще вибирати сметану з жирністю від 10% до 15% або зовсім замінити її грецьким йогуртом чи термостатною сметаною з 10% жирності. Також класичну сметану з молока можна замінити на веганську сметаною з тофу, горіхів кеш'ю або насіння соняшнику.

Той самий ГОСТ повідомляє, що сметана має бути однорідною, густою масою з глянсовою поверхнею. Вона має пахнути, як і інші кисломолочні продукти – молоком, без сторонніх запахів. Колір — білий із кремовим відтінком, рівномірний по всій масі.

Сьогодні у продажу можна знайти сметану різного ступеня жирності, найпоширеніша — 15% та 20–25%. Знежирена сметана буде корисна тим, кому протипоказані жирні продукти – вона не шкідлива для здоров'я і водночас зберігає корисні поживні та смакові якості.