Її готують напередодні Хрещення, з 18 на 19 січня. Зазвичай її готують тільки із зерна та меду.

6 січня в Україні відзначається Святвечір, або Надвечір Різдва Христового. Цього дня традиційно господині готують 12 пісних страв, оскільки ще триває Різдвяний піст, і кожна з яких щось символізує. Кутя – головна різдвяна страва на святвечір.

Бідна кутя готується на Святий вечір (Сочельник). Це пісне блюдо, оскільки Різдвяний піст завершується лише з появою першої зірки. На Щедрий вечір покладається щедра (багата) кутя – На відміну від різдвяної, вона скоромна, заправляється вершковим маслом, вершками або молоком.

Різдвяний святвечір (вечір, святвечір) — напередодні свята Різдва Христового. Припадає на 24 грудня (6 січня).