Яскравий золотисто-жовтий або оранжево-червоний. Якщо колір блідий або з вкрапленнями, куркума з домішками. За запахом. У справжньої куркуми досить яскравий запах.

Гарна спеція розійдеться у воді, легко і поступово перемішується, але не розчиниться. Фарбувати воду вона поступово, теплу швидше, ніж холодну. Якщо утворилися грудочки, білі розлучення, або порошок розчинився у воді – перед вами не куркума.

Насамперед для приготування спецій та приправ йде Куркума довга (Curcuma longa). Другий вид – Куркума ароматна (Curcuma aromatica) використовується переважно в кондитерському виробництві, де цінується вище, ніж довга куркума.

— Ні, в природі у куркуми насичений гірчично-золотистий колір, який іноді набуває відтінків умбри або теракоти. Це спеція, з кольором якою можна грати. Яскраво червоний колір вона придбає, якщо в кашку з куркуми додати лимонний сік.