Колір від темно-жовтого та світло-червоного до темно-зеленого і навіть майже чорного, через що у країнах Східної Європи його іноді називають «чорним золотом». У Німеччині, наприклад, воно завжди цінувалося не нижче найкращих зразків оливкової олії.

Колір натурального гарбузової олії залежить від кута, з якого дивляться, воно вважається дихроматичним. Якщо дивитися на просвіт, воно здається темно-зеленим, якщо зверху, то темно-коричневим або темно-червоним. Колір густий, насичений, підробку видає бляклість.

Як правило, якісний продукт розливається у скляні пляшки. Обов'язково вказується дата, термін зберігання, дані виробника. На стінках пляшки після струшування утворюються жирні тягучі смужки, на дні зустрічається осад. Колір густий, насичений, підробку видає бляклість.

Регулярне вживання олії з насіння гарбуза зміцнює імунітет, стимулює обмін речовин, допомагає схуднути, покращує стан шкіри та волосся. Корисні властивості гарбузової олії застосовуються при захворюваннях серця, судин, печінки, жовчного та сечового міхура, простатит.