У середній смузі – це початок травня, у північних широтах – середина місяця. У всякому разі, нерест ляща починається, коли вода прогріється до 12-15 градусів за Цельсієм. Першими починають метати ікру підліщики трирічного віку, після них по черзі вступають у процес і старші їхні побратими.

Підготовка ляща до нересту стартує вже за прогрівання води до температури 11-12оС. Однак оптимальною вважається набагато тепліша вода, близько 20оС. За середньорічних норм ці показники в південних регіонах досягаються вже у квітні, у середній смузі – у травні-початку червня, ближче до півночі – у червні.

Середина осені та початок зими – це чудова пора для того, щоб насолоджуватися свіжою. ікрою. Адже на кінець вересня-початок листопада припадає пік її видобутку. Це пов'язано із сезонністю нересту лососевих.

У першій половині травня: У травні лящ клює з різною інтенсивністю. У другій половині травня: Наприкінці травня у лящів починається післянерестовий жор.