Час варіння бобових 25 хвилин. По закінченню цього часу, потрібно спробувати зерна та самостійно визначити їхню готовність. Варена сочевиця м'яка всередині, оболонка практично не відчувається.

40 хвилин Промиту сочевицю опустити в киплячу воду і варити на невеликому вогні від 10 до 40 хвилин, залежно від сорту. Червона сочевиця буде готова через 10 хвилин, зелена – через 30, а коричнева – через 40 хвилин (цей сорт сочевиці вимагає попереднього замочування – від півгодини до двох годин).

Коричнева трохи кращеніж зелена розварюється в воді. Її добре використовувати для запіканок, рагу, супів, добре поєднується з овочами та цибулею. Червону та жовту сочевицю ідеально використовувати для пюреподібних страв, каш та густих ароматних супів. Вона добре розварюється і доповнює смак моркви та цибулі.