Основні компоненти іспанської паельї незмінні: рис, овочі, м'ясо чи морепродукти. Особливу увагу приділяють якості рису: він має бути округлим, дрібнозернистим, здатним одночасно і вбирати рідину, і зберігати свою структуру (відповідний сорт – bomba).Sep 19, 2021

Стандартні сковороди-паельї розраховані на певну кількість персон та мають діаметр від 20 см (на дві порції) до 90 сантиметрів (на 8-10 осіб). Товщина шару рису в добрій паельє не повинна перевищувати двох сантиметрів, тому чим більше гостей, тим більше повинна бути Сковорода.

Набагато зручніше є паелью вилкою, як і будь-яка інша страва з рису, а м'ясо курки, кролика та равликів, не соромлячись, обробляти руками. Майже завжди у закладах ставлять на стіл маленькі блюдця, щоб складати дрібні кістки та раковини.

Також є різниця і в інгредієнтах – це вершкове масло, цибуля, біле вино і бульйон (традиційно – яловичий або овочевий). На відміну від різотто паелья повинна вийти розсипчастою. Відповідно, і рис буде іншим. Найчастіше для приготування беруть сорти бомба чи каласпарра.