У їжу вживають стебло, листя та цибулину рослини. Листя черемші зазвичай збирають навесні, до цвітіння. На смак листя черемші нагадують зелень часнику та цибулі, вони багаті на вітамін С. Зібрану траву використовують у свіжому вигляді як пряність у салати, супи, овочі, як начинку для пирогів.

Черемша (дикий часник, ведмежа цибуля, колба) – це овочева, пряна та лікарська рослина, вона їстівна також у сирому вигляді.

Черемша промити і за необхідності почистити. Зовсім молоду черемшу досить просто помити. Але до кінця сезону (тривалість якого 2-3 тижні) черемша починає пускати стрілки, а зовнішній лист стає жорстким.

Черемша (цибулини, стебла, листя) можна їсти у свіжому, вареному та консервованому вигляді. Маринована та сушена черемша – чудова приправа для м'ясних та рибних страв. Рослини є добрим антисептичним засобом. Цим користувалися наші пращури.