Іноді барвники видобуваються з рослин, шляхом спеціальної обробки, наприклад, ферментації (індиго, лакмус та ін.), або з продуктів, що є одночасно і дубильними речовинами (катеху, гамбір, кіно). Рослинні барвники являють собою складну суміш пігментів, що екстрагуються, і різних речовин.

Сировиною для одержання натуральних харчових барвників є різні частини дикорослих та культурних рослин, відходи їх переробки на виноробних, сокодобувних та консервних заводах, крім цього, деякі з них одержують хімічним або мікробіологічним синтезом.

Просто вимийте буряк і покладіть його в блендер, додавши 1/2 склянки води. Змішайте все до однорідного стану, потім процідіть. Рідина, що вийде – ваш натуральний харчовий барвник. Також, щоб зробити барвник червоного кольору можна використовувати сік вишні, граната і малини.