Якщо вірити легенді, то вперше бородинський хліб спекли черниці жіночого монастиря, який заснований на місці Бородінської битви. Саме звідси й пішла назва – «бородинський». Що ж до сучасного бородинського хліба, його рецепт був спеціально розроблений 1933 року Московським трестом по хлебопечению.
Сучасна рецептура бородинського хліба була розроблена 1933 року Московським трестом хлібопечення; згідно з цією рецептурою одним з інгредієнтів хліба був коріандр.
Бородінський хліб | |
---|---|
Країна походження | Росія |
Медіафайли на Вікіскладі |
Так що навіть чорний як дьоготь (через чорне борошно та просмаженого червоного солоду) ваговий бородинський хліб вважався "напівбілим" хлібом! Цікаво. Навряд чи в народі так вважали, що це суто пекарська класифікація. Бородінський хліб відноситься до нечисленної групи заварних сортів житнього хліба.
Бородінський хліб містить такі цінні речовини, як вітаміни групи А, В, Е та РР, тіамін, магній, калій, фосфор, кальцій, натрій, залізо, незамінні амінокислоти, клітковину, білки та ферменти. Клітковина очищає кишечник, виводячи з організму шлаки та токсини.