Назва походить від слова беліш, Яким у татарській та башкирській кухнях називають великий печений пиріг з прісного тіста з різноманітною начинкою, частіше з м'яса, нарізаного шматочками і змішаного з картоплею або в поодиноких випадках з пшоном або рисом, іноді у вигляді страви, що готується в горщику з «кришкою» з прісного …

бәлеш) – поширена в Росії та інших країнах СНД страва башкирського та татарського походження. Біляш є смажений пиріжок з прісного або дріжджового тіста з фаршем або дрібно рубаним м'ясом, з обов'язковим отвором зверху. З власне татарських страв біляші найбільше нагадують перем'яч.

Біляші по-татарськи (перем'ячі)

Слово "біляш" з'явилося у російській мові мабуть після війни і сталося мабуть від татарського "белеш", що означає пиріг. Традиційний татарський Белеш – великий пиріг, дбає в духовці. Є і маленький варіант – вак-белеш. За формою як перем'яч, але теж дбає в духовці.