Глазований сирний сирок народився в СРСР у 1930-х роках – спочатку як більшовицька версія сирний Великдень. Однак масове промислове виробництво було налагоджено лише до 1953 року. В основному сирки випускали двох видів: ванільні та з какао. Їх упаковували у фольгу, термін зберігання – максимум три доби.

У Пелядь ніжне м'ясо, а якщо його присолити можна їсти сирим ось тому місцеві жителі і прозвали його ласкаво – Сирок.

Боріс Юрійович Александров Боріс Юрійович Александров (11 вересня 1947, Уфа, Башкирська АРСР, РРФСР, СРСР – 30 листопада 2020, Москва, Росія) – радянський і російський лікар-терапевт, підприємець, президент групи компаній "Ростагрокомплекс", творецьБ. Ю. Олександров» з випуску глазурованих сирків високої якості.