страва з'явилося в Росії приблизно в XIV-XV століттях, солянкою тоді назвали густий суп, який зазвичай варили на рибному бульйоні із гострими приправами. Пізніше з'явились та інші варіанти: м'ясний чи грибний; лише одне залишилося незмінним – наваристість бульйону, гострий солено-кислуватий смак та сильний аромат приправ.

Хто саме придумав рецепт солянки — невідомо, адже це точно не шеф-кухар. Швидше за все, рецепт збірної солянки був придуманий дружинами сільських роботяг, яким доводилося відпоювати своїх чоловіків після гулянок.

Солянка (лат. Sálsola) – рід рослин сімейства Амарантові (Amaranthaceae). Серед представників роду зустрічаються трави, напівчагарники, чагарники та дерева, поширені в Європі, Азії та Африці. Солянки ростуть в основному на рівнинах, на сухих солонуватих ґрунтах.