Це дуже відома та давня страва — ацтеки. придумали його задовго до іспанської колонізації.

Гуакамоле (ісп. guacamole, від аст. āhuacamōlli, від āhuacatl (авокадо) і mōlli (сальса або соус)) – холодна закуска, а також соус-дип з пюрованої м'якоті авокадо з додаванням помідорів, кінзи, соку лайма та інших овочів та приправ. Має консистенцію густого соусу (пасти).

Гуакамоле — мабуть найвідоміший мексиканський соус-дип на основі авокадо. Пікантний, свіжий, гострий смак соусу відмінно поєднується з кукурудзяними чіпсами начос, хлібцями або коржиками, а також зі свіжими овочами. Подають його і до різних мексиканських страв. Приготувати такий соус дуже легко.