При варінні батата намагайтеся вжити і воду, в якій він варився: використовуйте її як овочевий бульйон для супу чи соусу. Смажити батат краще на сковороді-гриль – надлишок олії приведе до збільшення калорійності страви. Те саме стосується і чіпсів: їх краще запікати у духовці.

Батат є найбільш корисним джерелом вуглеводів, а також він рекомендується до вживання людям, які страждають на цукровий діабет, так як продукт має низький інсуліновий індекс, а картопля навпаки, має підвищені показники глікемічного індексу.

Батат не можна вживати при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Під час вагітності та годування груддю слід утриматися від цього продукту. Не рекомендується вживати батат у холодному вигляді, це може спричинити неприємні відчуття в ділянці живота.