У разі небезпеки риба надується сама, заповнюючи свій надзвичайно еластичний шлунок водою (або повітрям, коли знаходиться за межами води), у цих ситуаціях риба практично куляста.

Фугу вважається делікатесом, її використовують із метою «щекотати собі нерви». Їжа неправильно приготовленого фугу може призвести до смерті. Тому для приготування фугу у спеціальних ресторанах, починаючи з 1958 року, японським кухарям доводиться проходити спеціальне навчання та отримувати ліцензію.

Токсичні речовини, що надходять разом з їжею, концентруються в печінці та кишечнику, ікрі. Очі та шкіра теж отруйні та торкатися до них без рукавичок небезпечно, можна, можливо отруїтися. Риба не страждає від токсинів і почувається добре.